Laten we eerst beginnen met het begrip Horeca. Horeca is niets anders dan de samenvoeging van eerste twee letters van woorden hotel, restaurant en café. Horeca omvat zodoende de bedrijfstak van alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. Maar wat dacht je van een ijssalon, lunchroom, theetuin, snackbar, bed & breakfast of de sportkantine. Het valt tegenwoordig al snel geheel of gedeeltelijk onder de noemer horeca.
De horeca is, vaak per gemeente, onderverdeeld in verschillende categorieën. Van lichte horeca zoals bijvoorbeeld een ijssalon tot zware horeca. Onder de laatste categorie horen bijvoorbeeld vaak discotheken en nachtclubs. Je kunt je voorstellen dat laatstgenoemde tot meer overlast zorgt dan een horecagelegenheid uit de eerste categorie. Daarom wordt er onderscheid gemaakt en mag je niet zomaar overal iedere horeca-activiteit uitoefenen.
Elke onderneming begint met een goed ondernemingsplan. Hierin doe je onderzoek naar de haalbaarheid van jouw plannen. Je doet onder andere marktonderzoek, maakt een financieel plan en je vertelt meer over jezelf als ondernemer en je bedrijfsidee. Juist bij het starten van een horecagelegenheid in de gemeente Landsmeer is een ondernemingsplan van groot belang. Vaak ga je langdurige verplichtingen aan zoals huur- of pachtcontracten en/of is er financiering nodig voor bijvoorbeeld de inrichting van een horecazaak. Het plan schrijf je natuurlijk ook voornamelijk voor jezelf zodat je precies weet wat je wilt en gaat doen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan.
Voor een horecagelegenheid is de locatiekeuze van groot belang. In jouw ondernemingsplan heb je jouw horecaconcept uitgewerkt en weet je welke locatie hier het beste bij past. Kies je als vestigingsplaats in de gemeente Landsmeer voor een pand in een winkelgebied of ga jij je juist vestigen in een buitengebied voor een goede bereikbaarheid en bijvoorbeeld gratis parkeergelegenheid. Wees kritisch want de vestigingsplaats van jouw horecabedrijf bepaalt in grote mate het succes van de horecaonderneming.
Heb je één of meerdere locaties op het oog om jouw horecabedrijf in Landsmeer te starten? Controleer dan altijd het bestemmingsplan. In dit plan staat namelijk beschreven welke bedrijfsactiviteiten er op een bepaald adres zijn toegestaan. Bestemmingsplannen in Landsmeer zijn te raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl.
Voor het starten van een horecagelegenheid zijn er diverse gemeentelijke vergunningen noodzakelijk. Denk eens aan een exploitatievergunning, omgevingsvergunning en een terrasvergunning. Een exploitatievergunning is eigenlijk de officiële toestemming van de gemeente om een horecazaak te mogen runnen op een bepaalde locatie. De gemeente Landsmeer bepaalt zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeente moeten voldoen. Ook kunnen er aanvullende regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Lees hier meer over het aanvragen van horeca vergunningen in de gemeente Landsmeer.
Deze vergunningen hebben voornamelijk betrekking op wetgeving rondom ruimtelijke ordening. Deze en andere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu is per 1 januari 2024 gebundeld in de Omgevingswet. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.
Of je nu als horecaondernemer gaat starten in de gemeente Landsmeer of in een andere gemeente, binnen de horecabranche gelden er vele wetten en regels. In veel gevallen ga je binnen jouw horecazaak werken met voedsel en ga je bijvoorbeeld ook alcohol verkopen. In dat geval krijg je te maken met regels omtrent voedselveiligheid (HACCP) en het aanvragen van een alcoholvergunning. Om deze vergunning aan te vragen heb je onder andere een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Alleen dan mag je alcohol schenken en verkopen in de gemeente Landsmeer. Uiteraard dient ook je horecapand te voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld de brandweer en veilig te zijn voor publiek en personeel. Vaak krijg je hierbij ook te maken met een (verplichte) risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E).
Bezin eer gij begint! Oftewel bereid je goed voor als je gaat starten als horecaondernemer in de gemeente Landsmeer. Zoals je hebt kunnen lezen komt er veel kijken bij het opstarten van een horecagelegenheid. Je moet voldoen aan vele eisen, je gaat vaak direct verplichtingen aan en je hebt veelal een financiering nodig. Begin altijd eerst met het schrijven van een goed ondernemingsplan (stap 1). Zo maak je de juiste keuze en krijg je ook inzicht in de winstgevendheid en haalbaarheid van jouw plannen om te starten als horecaondernemer.
Landsmeer is een landelijke, groene gemeente tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend. De gemeente bestaat uit de dorpskernen Landsmeer, Den Ilp en Purmerland.
De kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2025. De Belastingdienst ziet een toename in de populariteit van de regeling: sinds 1 oktober hebben zich al 10.650 kleine ondernemers aangemeld. Dat is bijna drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode.