Juli 2024

Minimumloon stijgt

Heb je personeel in dienst en betaal je het minimumloon? Vanaf 1 juli gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,1 procent. Op de website van Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag. De verhoging geldt ook voor mensen die een AOW- of WW-uitkering ontvangen. Een voorbeeld: het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur.

Vrachtwagenrijbewijs verplicht in elektrische bedrijfswagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen voor je bedrijf? En weegt deze meer dan 3.500 en maximaal 4.250 kilo? Dan heb je straks een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Op dit moment mag je een elektrische bestelauto van dat gewicht rijden met rijbewijs B. Dat is vanaf 1 juli 2024 verboden. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al.

Nieuwe kwaliteitseisen in kinderopvang

Om de werkdruk en het personeelstekort te verminderen veranderen op 1 juli 2024 de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. In de kinderdagopvang mag je medewerkers in opleiding als ‘vast gezicht’ (vaste medewerker) inzetten.

Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie wijzigingen:

  1. Je mag straks meer medewerkers inzetten door te rekenen met het totale aantal kinderen per locatie in plaats van per groep. Dit betekent dat je kinderen in kleinere groepen mag verdelen. Dat is beter voor hun ontwikkeling.
  2. Heb je verschillende locaties? Dan mag je deze op schoolvrije dagen samenvoegen zonder dat je dit in de overeenkomst met ouders hoeft vast te leggen. Zo vang je kinderen makkelijker op en hoef je minder administratie bij te houden.
  3. Je mag mensen met andere kennis of ervaring inzetten. Dit zijn medewerkers met een andere achtergrond of beroep die je door hun kwaliteit of talent kunt inzetten. Denk aan muziek, sport of theater.

Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Fabrikanten van dranken moeten er vanaf 3 juli voor zorgen dat doppen vastzittenaan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel zorgt voor minder zwerfafval: de verpakking lever je in voor recycling. Omdat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht.

Oktober 2024

Minder incassokosten doorberekenen

Op 1 april 2024 ging de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)in. Deze wet zorgt ervoor dat incassodienstverleners, bedrijven die ervoor zorgen dat mensen hun schulden betalen, zich houden aan strengere regels. Vanaf 1 oktober 2024 komt daar een regel bij: ze mogen minder grote geldbedragen in rekening brengen. Bij een rekening lager dan 266,67 euro mag een incassodienstverlener 40 euro rekenen aan incassokosten. Als dit iedere maand gebeurt, lopen de incassokosten in 6 maanden op tot 240 euro (6X40 euro). Zo kan een kleine schuld al snel groot worden. Straks mag een incassobureau bij maandelijkse rekeningen die lager zijn dan 266,67 euro:

  • de eerste maand 40 euro rekenen.
  • de andere vijf maanden 20 euro rekenen.

Dat betekent in zes maanden tijd maximaal 140 euro incassokosten.

Januari 2025

Gemeenten voeren zero-emissie zones in

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezonesinvoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die rijden zonder diesel of benzine. Gebruik je voor je bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En lever je goederen aan klanten in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025* mogen bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5 de zero-emissie zones niet meer binnen. Voor bestelwagens met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028*. Voor sommige bestelauto’s is er tot 2030 nog een overgangsregeling. De emissieklasse zegt iets over hoe schoon je voertuig is. Hoe hoger de emissieklasse, hoe lager de uitstoot van schadelijke stoffen. Je vindt de emissieklasse van je voertuig via de zero-emissie kentekencheck.

*Deze datum is nog niet definitief

Bijzondere bromfietsen hebben kenteken nodig

Verkoop je bijzondere bromfietsen? Vanaf 1 januari 2025 moet een bijzondere bromfiets, een licht voertuig van maximaal 25 kilo zoals een BSO-bus of een kickbike, een kentekenplaat hebben. Zo kan iedereen zien dat de bromfiets de weg op mag. Voor bijzondere bromfietsen die nu al op de weg rijden, geldt een overgangstermijn. Na invoering van de kentekenplichthebben gebruikers een jaar de tijd om zich aan te melden bij de RDW.

Bron: KvK

Terug naar overzicht