Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Het coronavirus: Wat zijn de risico’s en mogelijkheden voor jou als ondernemer?

Met het oplopend aantal besmettingen nemen ook in ons land de gezondheids- en economische zorgen over het coronavirus toe. Vele sectoren krijgen zware klappen. Op 17 maart hebben inmiddels ruim 70.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd. Welke risico’s loop jij als (startende) ondernemer?

Het corona virus zorgt inmiddels voor grote problemen in de wereld en ook in ons eigen Nederland. De gezondheid van vele (met name oudere en kwatsbare) mensen staat op het spel en daarmee ook de capaciteit van onze gezondheidszorg.

Problemen door preventieve maatregelen

Drastische maatregelen zijn genomen om escalatie zoals we in sommige andere landen zien te voorkomen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk maar ontwrichten echter wel de economie in ons land en treft dan ook vele (startende) ondernemers. Het Centraal Planbureau verwacht dat de economische groei in Nederland door het coronavirus flink lager zal uitvallen. Waar eerder werd gerekend op een groei met 1,4%. is dit nu bijgesteld tot 0,9% en mogelijk nog minder.

Ondernemersrisico

Ondernemen is risico nemen. Echter spreken we hier wel over een heel uitzonderlijke situatie die ons allen overkomt. Deze uitzonderlijke situatie zorgt er dan ook voor dat de middelen die in het leven zijn geroepen om het ondernemersrisico in te perken veelal niet toereikend zijn.

Bedrijfsschadeverzekering en AOV

In veel beroepsgroepen is het raadzaam om als ondernemer een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Deze dekt schade als je bedrijf tijdelijk stil staat, bijvoorbeeld door een brand of andere calamiteit. In een dergelijk geval loop je omzet mis terwijl je vaste lasten zoals huur en personeelskosten gewoon doorlopen.

Hoewel een bedrijfsschadeverzekering dus speciaal is bedoeld om de financiële gevolgen op te vangen van calamiteiten, biedt deze in het geval van een corona-besmetting geen soelaas. Aanspraak op deze polis kun je namelijk alleen maken in geval er sprake is van materiële schade, en dat is hier niet het geval.

Wie als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heeft afgesloten, dekt zich in tegen inkomstenverlies door ongeval of (langdurige) ziekte. Corona-besmetting valt hier wel onder. In de praktijk zal er echter zeker sprake zijn van inkomstenderving, omdat de verzekeraar op z'n vroegst pas na enkele maanden zal uitkeren.

Voor uitvoerige informatie over verzekeringen, kun je terecht op deze speciale webpagina van Het Verbond van Verzekeraars.

Noodpakket

In Nederland hebben we diverse regelingen die ondernemers (met financiële vraagstukken / problemen) ondersteunen. Echter zijn hier vanzelfsprekend voorwaarden aan verbonden die in een normale situatie niet meer dan logisch zijn. Echter is het duidelijk dat we niet meer kunnen spreken van een normale situatie. Vele (startende) ondernemers dreigen in financiële problemen te raken door de genomen maatregelen. Inmiddels is bekend geworden dat de regering een noodpakket aan maatregelen neemt om ondernemers door deze tijd heen te helpen. Hier lees je welke maatregelen dit zijn.

Wat kan je zelf doen?

Ondernemend gedrag vertonen. Zorg dat je een goed inzicht hebt en/of krijgt van jouw financiële situatie op korte en lange termijn. Dit vorm namelijk de basis om te bepalen welke acties je nu moet ondernemen en welke maatregelen uit het noodpakket voor jouw van belang zijn.

Hou contact met je hele netwerk. Uiteraard met de boekhouder of accountant maar ga ook in gesprek met je klanten en leveranciers. Zorg dat je de juiste kennis en ingangen hebt om de juiste maatregelen te kunnen nemen.  

Deze situatie vraagt om een aantal belangrijke ondernemerseigenschappen. Denk onder andere aan flexibiliteit, doorzettingsvermogen en creativiteit. Probeer waar mogelijk je business (tijdelijk) anders in te richten om zo toch omzet te genereren. Wees creatief en gebruik je netwerk!

Wellicht zie je als startende ondernemer juist nu ook kansen! Werk je idee in ieder geval uit in een ondernemingsplan. Zo weet je waar je aan begint en kan je een weloverwogen keuze maken om te starten of juist nu even niet….!

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

ContactformulierRegionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer

Nieuws

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor jou als ondernemer

De miljoenennota heeft slecht nieuws voor (startende) ondernemers. Zij lezen dat de zelfstandigenaftrek, voor het vierde jaar op rij, verder wordt versoberd. Dit betekent in eerste instantie een koopkrachtverslechtering voor deze grote groep Nederlanders.

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Lees meer