Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche

Voor een aantal branches zijn er aanvullende regelingen in het leven geroepen om de gevolgen van de corona maatregelen te verzachten. Het gaat hierbij om:

- TVL-opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA)

- Eenmalige opslag Voorraad Gesloten detailhandel (VGD)

- Subsidie voor ondernemers en toeleveranciers evenementenbranche

Hieronder lichten we bovenstaande regelingen nader toe.

TVL-opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA)

Verplicht gesloten horecaondernemingen ontvangen in het 4e kwartaal van 2020 1 keer een opslag bovenop de TVL-subsidie. Deze opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) is minstens 2,8% van je omzetverlies. Dit percentage neemt toe als het omzetverlies groter wordt. De maximale opslag is 20.160 euro, belastingvrij. Gesloten horecaondernemingen die zich tussen 29 februari 2020 en 15 maart 2020 hebben ingeschreven in het handelsregister ontvangen een vaste opslag van 101 euro.

Bereken je verwachte opslag vanaf eind januari 2021 via de adviestool TVL van RVO.

De extra subsidie geldt voor deze SBI-codes:

 • 56.10.1 (restaurants)
 • 56.10.2 (fastfoodrestaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen, etc.)
 • 56.29 (kantines en contractcatering)
 • 56.30 (cafés, discotheken, nachtclubs, etc.)

Voorwaarde is dat één van deze SBI-codes op 15 maart vermeld staat als hoofdactiviteit in het KVK Handelsregister bij de hoofdvestiging van je bedrijf. Je vindt deze SBI-code in de adviestool van RVO.

Event-cateringbedrijven en hotel-restaurants kunnen geen gebruik maken van deze subsidie.

De subsidie is bedoeld voor aanpassingen aan de 1,5 meter afstand en om te helpen met kosten voor kuchschermen, voedselvoorraad die bederft en aanleg en overkapping van buitenterrassen.

De extra subsidie is gekoppeld aan TVL Q4 2020 en wordt automatisch bij de TVL opgeteld. Kom je niet in aanmerking voor TVL Q4 2020, dan heb je geen recht op deze extra ondersteuning.

Gesloten eet- en drinkgelegenheden die zich tussen 29 februari en 15 maart 2020 hebben ingeschreven in het KVK-handelsregister ontvangen een vaste opslag van 101 euro.

Eenmalige opslag Voorraad Gesloten detailhandel (VGD)

Op 18 december werd bekend dat de verplicht gesloten non-food detailhandelbedrijven de eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) ontvangen bovenop de TVL subsidie in het 4e kwartaal van 2020. Deze subsidie is bedoeld als tegemoetkoming voor de kosten van (kerst)voorraad die niet meer verkocht kan worden en is belastingvrij. VGD is bedoeld voor ondernemers die met hun hoofdactiviteit geregistreerd staan met een sbi-code die onder gesloten detailhandel valt.

Alle voorwaarden van TVL, zoals 30% omzetverlies in het 4e kwartaal 2020 zijn van toepassing. De omzetcijfers van het 4e kwartaal worden vergeleken met dezelfde periode in 2019. Er is dus geen aangepaste voorwaarde omzetverlies in verband met de timing van de lockdown per 15 december.

De VGD is minstens 2,8% van het omzetverlies bovenop het bedrag aan TVL. De maximale subsidie is 20.160 euro. Gesloten non-food detailhandelbedrijven die zich tussen 29 februari en 15 maart 2020 hebben ingeschreven ontvangen 101 euro. De opslag wordt automatisch toegevoegd aan TVL van het 4e kwartaal. Hier hoef je niets extra’s voor te doen.

Subsidie voor ondernemers en toeleveranciers evenementenbranche

Het kabinet ondersteunt ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche met een module voor Q4 2020 en Q1 2021. De evenementenmodule voor Q4 2020 gaat naar verwachting in de tweede helft van januari 2021 open voor een periode van 4 weken. De evenementenmodule voor Q1 2021 gaat naar verwachting open in het eerste kwartaal van 2021. Over de aanvraagprocedure wordt later meer bekendgemaakt.

De module geldt voor bedrijven in en toeleveranciers van de evenementenbranche die aan alle voorwaarden voldoen:

 • Het bedrijf stond op 15 maart 2020 ingeschreven in het KVK Handelsregister.
 • De ondernemer verdiende in Q2 en Q3 van 2019 minimaal 50% van zijn omzet aan publieke evenementen in die periode. Hoe de ondernemer dit kan bewijzen, wordt uitgewerkt.
 • De ondernemer heeft in Q2 en Q3 van 2019 publieke evenementen georganiseerd, producten of diensten geleverd aan publieke evenementen of locaties voor publieke evenementen beschikbaar gesteld. De ondernemer kan dit laten zien. Denk aan vergunningen, facturen, verklaringen van organisatie, locatiehuur, bewijs van levering, opbrengst van kaartverkoop en/of een verklaring van een boekhouder.
 • De georganiseerde, verplaatsbare evenementen (zie punt hierboven) waren publiekelijk toegankelijk, eventueel via kaartverkoop. Bij het evenement was een verzameling mensen aanwezig die zich binnen een tijdvak op een locatie of terrein hebben bewogen. Denk aan kermissen, sportevenementen, festivals, publiekelijk toegankelijke congressen en beurzen.
 • De ondernemer heeft in juni t/m september 2020 TVL subsidie aangevraagd en gekregen.
 • De ondernemer komt in Q4 2020 en/of in Q1 2021 niet in aanmerking voor TVL-subsidie. Dat komt door een lage referentieomzet in het vierde kwartaal en/of het eerste kwartaal van 2019, waardoor de drempel van €3.000 vaste lasten niet wordt gehaald.
 • Als een bedrijf voor TVL Q4 2020 in aanmerking komt, dan kan het bedrijf geen gebruik maken van de evenementenmodule. Ook niet als het bedrijf minder dan 30% omzetverlies heeft

Hier lees je meer informatie over de evenementenmodule.

Contactformulieragenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer

Nieuws

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor jou als ondernemer

De miljoenennota heeft slecht nieuws voor (startende) ondernemers. Zij lezen dat de zelfstandigenaftrek, voor het vierde jaar op rij, verder wordt versoberd. Dit betekent in eerste instantie een koopkrachtverslechtering voor deze grote groep Nederlanders.

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Succesvol starten als ondernemer in de gemeente Landsmeer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer